HABERLER

EUROLAB Yönetimi, Ürün Etiketleri Konusunda Tüketicileri Uyardı


Ülkemizin en büyük laboratuvarlarından biri olan EUROLAB, ürün etiketlerinin daha iyi okunmaları konusunda tüketicilerin dikkatini çekti.

Son yıllarda yapılan çeşitli sosyal kampanyalar ve farkındalık yaratma çalışmaları ile, tüketiciler önceye göre çok daha bilinçlenmiş durumdadır. Satın alınan yiyecek ve içecekler konusunda artık gözü kapalı hareket etmemektedir. Eskiden sadece ürünlerin son kullanım tarihlerine bakılırken bugün sağlık açısından daha güvenilir ve içinde katkı maddesi bulunmayan ürünlere yönelmektedir. Bu durum tüketiciler kadar üretici firmaları da etkilemiş durumda. İşletmeler artık ürünleri üzerinde doğal veya organik gibi ifadeler kullanmaya başladı.

EUROLAB Yönetimi, bu noktada ürün etiketlerinin iyi okunması gerektiği üzerinde durmaktadır. Tüketicilerin, ürünleri ve üretici firmaları sorgulamaları gerekmektedir. Ancak bunun olabilmesi için tüketicinin eğitilmesi gerekmektedir. Üzerinde sadece doğal, organik, ekolojik veya benzer ifadeler taşıyan ürünlere yönelmesi yeterli değildir.

Aslına bakılırsa ürün etiketinde doğal ifadesi gören tüketiciler sağlıklı olduklarını düşünerek bu ürünlere yöneliyorlar. Türk Gıda Kodeksi ve uluslararası yasal düzenlemelere göre doğal gıda, içinde yapay sentetik bileşenler ve katkı maddeleri bulunmayan gıdadır. Oysa doğal olması gereken bir ürün üzerine doğal ifadesi koymak doğru değildir. Ürüne doğal ifadesinin konulabilmesi için, ürünün doğal bileşiminde bulunan bir besin ögesi veya başka bir öge ile beslenme beyanı yapabilme koşullarını karşılaması gerekir.

Ayrıca tüketiciler etiket üzerinde, firmanın ilgili Bakanlık tarafından verilen üretim iznini görmelidir. Bunun yanında ürün etiketinde, gıda güvenliğine yönelik ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı veya BRC Global Gıda Standardı gibi belgeleri kontrol etmelidir.

Bu arada bazı işletmeler, karekod uygulaması ile ürüne yönelik analiz sonuçlarını vermektedir. Bu analiz sonuçlarının yetkili bir laboratuvara ait olması önemlidir. Henüz karekod uygulaması ve akreditasyon konusunda bir zorunluluk olmasa da işletmeler arasında bunun giderek yaygınlaşması beklenmektedir.

Tarih : 2018-07-11