İnsan sağlığı bakımından gerekli olan ve içilebilen maddeler içecekler olarak sınıflandırılabilirler. Doğal olarak içeceklerin başında su gelmektedir. Ancak suyun yanında günlük yaşamda çay, kahve, bitki ve meyve çayları ve meyve suları gibi birçok içecek de tüketilmektedir.
Bu içeceklerin insan vücudunun su gereksinimini karşılaması yanında, gıda sektörü açısından da önemi büyüktür. Sadece ülkemizde değil bütün dünyada, gıda sektörünün bir alt sektörü olan içecek sektörü hızla büyümektedir. Ancak içeceklerin üretilmesi, depolanması, satışa sunulması ve tüketilmesi aşamalarında insan sağlığı ön planda tutulmalı ve buna göre hareket edilmelidir.
Tüm bu içecekler üretilirken kullanılan suyun, yasal düzenlemeler ile belirlenen kriterlere ve koşullara uygun olması gerekmektedir.
Genel çerçevede bakarsak alkolsüz içecekler genelde iki grupta ele alınmaktadır:
Sıcak içecekler (bu gruba çay, kahve, bitki çayları ve sıcak çikolata gibi içecekler girmektedir)
Soğuk içecekler (bu gruba kola, gazoz, ayran, limonata, meyve suları, limonata ve soda gibi içecekler girmektedir)
Türk Gıda Kodeksi’ne göre içecekler, içeriğindeki meyve oranına bağlı olarak şu şekilde sınıflandırılmaktadır:
Meyve suyu (yüzde 100 oranında meyve)
Meyve nektarı (yüzde 25-99 arasında meyve)
Meyveli içecek (yüzde 10-24 arasında meyve)
Aromalı içecek (yüzde 10’dan az meyve)
Gazlı içecekler, içeriğinde su, şeker, meyve özü, karbondioksit, asit düzenleyici, esans, kola ekstraktı ve koruyucu maddeler bulunan içeceklerdir.
Günümüzde mevcut olan teknolojik gelişmeler ile birlikte, içeceklerin üretim, saklama, ambalajlama ve dağıtım koşulları iyileştiği için bu tür içeceklerin tüketimi artmaktadır. Ancak önemli olan üretim süreçlerinde gerekli kontrollerin ve testlerin yapılmış olmasıdır.
Tüm bu test çalışmalarında mevcut yasal düzenlemeler ve ulusal ve uluslararası birçok kuruluş tarafından yayınlanan standartlar dikkate alınmaktadır. İşletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda kuruluşumuz gıda testleri çerçevesinde içecek testleri de yapmaktadır.