KALDIRMA İLETMEEKİPMANLARI

Mobil Vinç Periyodik Kontrol ve Muayenesi


Vinçler düşey ve yatay hareketleri sayesinde genel anlamda her türlü yükün yerini değiştirebilen makinelerdir. Bu makineler genellikle ağır yüklerin kaldırılmasında ve zemine batmış makinelerin kurtarılmasında kullanılırlar. Bom uzunlukları 10-40m kapasiteleri de 10-60 ton arasında değişir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na bağlı olarak çıkartılan, 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince; Mobil Vinçler, yılda en az bir defa yetkili kişiler tarafından kontrol yapılmalı ve güvenle çalıştığını gösteren belge düzenlenmelidir.

Pinyon dişli üzerinde 360̊ dönebilen tipleri olduğu gibi 180°’lik dönüş yapan çeşitleri daha çok kullanılır. Ön ve arkaya ilave edilen destek ayaklarıyla ağır yükler kaldırılabilir.
Malzemeleri ya da yükleri kaldırma, yeni bir yöne dönerek veya hareket ederek aktarma, yerlerini değiştirme, yükleme, boşaltma işlerinde kullanılan makinelere vinç veya kreyn denilmektedir.

Mobil Vinç Periyodik Kontrol Konuları

Mobil Vinç periyodik kontrollerinde ilgili standartlar gereğince aşağıdaki konularda muayene yapılmaktadır:
• Genel Kontroller
• Gözle Kontroller
• Fonksiyon Ve Yük Deneyleri
• Dinamik Deney
• Statik Deney
• Deney Sonrası Kontrol

Mobil vinç muayene(periyodik) kontrol aralığı ve kriterleri standartlar ile belirlenmemiş iş ekipmanlarının periyodik kontrolleri, varsa imalatçının öngördüğü aralık ve kriterlerde yapılır. Bu hususlar, imalatçı tarafından belirlenmemiş ise iş ekipmanının periyodik kontrolü, bulunduğu işyeri ortam koşulları, kullanım sıklığı ile kullanım süresi gibi faktörler göz önünde bulundurularak, yapılacak risk değerlendirmesi sonuçlarına göre, belirlenecek aralıklarda yapılır. Belirlenen periyodik kontrol aralığının, yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında, bir yılı aşmaması gerekir.