DİĞERTESTLER

Yanmazlık Testleri


Genel çerçevede süreci dikkate alırsak tekstil malzemeleri üretiminde, terbiye işlemleri tamamlandıktan sonra uygulanan mekanik ve kimyasal bütün işlemlere apre işlemleri veya bitim işlemleri denmektedir.

Mesela renklendirme işlemleri bittikten sonra yapılan apre işlemleri ile, ürünün görünümü ve tutumu değiştirilmekte ve ürün geliştirilmektedir. Ancak mekanik veya kimyasal yöntemlerle yapılan bu apre işlemlerinin hepsi, her ürüne uygulanmaz. Apre işlemlerinin uygulanmasında dikkate alınması gereken bazı kriterler bulunmaktadır.

Başlıca kriterler, tekstil malzemesinin formu, kullanım amacı, elyafın cinsi ve incelik ve kalınlığıdır. Sentetik liflerle dokunan kumaşlarda statik elektriklenme olmakta, ancak doğal liflerle dokunan kumaşlarda bu durum olmamaktadır. Böyle olunca statik elektriklenmeyi önleyen apre işlemleri, sadece sentetik liflerden üretilen kumaşlar için yapılmaktadır. Ayrıca bazı apre işlemleri her cins elyafa uygulanabilirken, bazı apre işlemleri elyaf türüne bağlı olarak uygulanmaktadır.

Yanmazlık apresi işlemleri, ya da güç tutuşurluk apresi işlemleri, kumaşların herhangi bir yanma durumuna karşı ne kadar yanmazlık özelliği gösterdiğini tespit etmek için yapılmaktadır. Bu işlem sırasında apre maddesi kumaş yüzeyine uygulanmaktadır.

Genel olarak asker ve itfaiyeci kıyafetlerine, araç döşemeliklerine, topluma açık alanlarda kullanılan tekstil ürünlerine, bebek giysilerine ve yataklara yanmazlık apresi uygulanmaktadır.

Genel bir çerçeveden bakacak olursak yanmazlık apresi şu amaçlarla yapılmaktadır:

Tekstil malzemelerinin alev almaya karşı dayanaklı olmasını sağlamak
Bir şekilde alev almış ise yanma hızını düşürmek
Ateş kaynağı uzaklaştırıldığı zaman yanma olayının çok kısa bir süre sonra kendiliğinden durmasını sağlamak

Tekstil ürünlerini güç tutuşur yapmak için genelde iki yönteme başvurulmaktadır. Birinci yöntem kumaşın dokunmasında kolay alev almayan ve yanmazlık özellikleri gösteren belli lifler kullanılmaktır. İkinci yöntem ise yanmazlık apresi uygulamaktır. Yanmazlık apresi işlemlerinde kullanılan kimyasal maddeler, life oksijen girmesini engellemek amacı ile koruyucu bir tabaka oluşturmakta ve lifin için için yanmasını önlemektedir.

Bu durumda sadece bir kömürleşme oluşmaktadır. Ya da uygulanan kimyasal madeler yanmayan gazlar açığa çıkarmaktadır.